Opmaat gebouwde sauna
Zonnebank in de lente: | – Fantastisch middel tegen voorjaarsvermoeidheid. – Doet de huid zijn eigen bescherming tegen licht opbouwen. |
Zonnebank in de zomer: | – Maakt u klaar voor de vakantiezon. – Bruint zonder zomerhitte. |
Zonnebank in de herfst: | – Maakt de zomer langer. – Geeft een gezond en ontspannen uiterlijk. |
Zonnebank in de winter: | – Geeft u een goed humeur. – Bevordert de gezondheid. |
Wist u dat?
Ongeveer 2 tot 4 weken na het laatste zonnebad ingevolge het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid de bovenste huidcellen geleidelijk worden afgestoten.
Na circa 28 dagen de huid zich volledig heeft hernieuwd. Door de geschikte verzorging met speciale zonnebankcosmetica, de bruine kleur van de huid langer kan worden behouden. De binnenkanten van armen en benen minder goed bruinen, omdat zij minder pigmentvormende cellen bevatten. Ook het gelaat niet zo goed bruint, vanwege de dikkere hoornlaag, speciaal ter bescherming tegen UVB-stralen. Zomersproeten en pigmentvlekken bijzonder veel bruiningspigmenten bevatten en daarom veel sneller bruinen dan andere huidpartijen.
Huidpartijen in contact met het ligvlak minder snel bruinen dit doordat er een minder goede doorstroming van het bloed is door de druk op die plaatsen. Een zuurstoftekort tot een beperktere kleuring van de melanine pigmenten kan leiden.
Contact
Janesloot 6
8502 TL Joure
0513-416257
06 22 39 04 31
info@soldeluxe.nl
Openingstijden:
Ma t/m vrij
09.00 – 17.00
Zaterdag van
09.30 tot 15.30
Let op:
I.v.m. bezoek bij klanten (ma t/m vrij) kan het zijn dat we even afwezig zijn. Buiten openingstijden op afspraak.
Wist u dat?
Moderne bezonning verschilt van de natuurlijke zonnestraling door de voor de huid gunstigere verhouding van de UVA- en UVB-stralen. In de zonnebanken de voor het bruinen nodige UVA-stralen versterkt worden, terwijl de voor de zonnebrand verantwoordelijke UVB-stralen gereduceerd worden. Uw voordeel gecontroleerde en nauwkeurig afgestemde bezonningsdosis voor elk huidtype.
Gouden regels voor het zonnen
- Niet overdrijven, maar verstandig bruinen.
- Niet vaker dan eens per 2 dagen zonnen.
- Neem de voor uw huidtype aanbevolen bruiningstijden in acht.
- Verwijder alle cosmetica van uw huid en doe alle sieraden af.
- Gebruik geen zonnebeschermde producten onder de zonnebank.
- Wanneer u geneesmiddelen gebruikt leest u eerst de bijsluiter of raadpleeg uw huisarts.
- Houdt tijdens het bruinen de ogen gesloten en draag altijd een beschermingsbrilletje.
- Voor en na het zonnen is een goede huidverzorging onontbeerlijk. Zo blijft uw bruine kleur langer behouden.
- Gebruik hiervoor speciale zonnebankcosmetica die precies op de specifieke behoeften van een bruine huid is afgestemd. Vraag er gewoon even naar in de zonnestudio!
- Vraag nauwkeurig uitleg aan het deskundig personeel van de zonnestudio.
Waarom worden we bruin?
Iedereen weet dat de huid bruiner wordt door blootstelling aan natuurlijk en kunstmatig zonlicht. Ook de trefwoorden UV-A, UV-B en melanine zijn algemeen bekend. Hoe dat nu precies werkt met die bruine huid en welke rol de verschillende lichtsoorten en de melanine spelen, weten echter maar heel weinig mensen. Alles speelt zich in de zin van het woord onderhuids af.
De sleutel tot het bruinen ligt in de verschillende eigenschappen van UV-B (korte golflengte) en UV-A (lange golflengte). Voor een aantrekkelijke en lang aanhoudende bruine huid hebben we zowel UV-B als UV-A nodig. UV-B heeft meer energie, zorgt ervoor dat de melanineproductie wordt verhoogd. Dit leidt tevens tot een verdikking van de hoornlaag van de huid, die als een natuurlijke bescherming tegen de zon fungeert. De huid wordt echter pas bruin wanneer de melanine door inwerking van UV-A en zuurstof een bruine kleur krijgt. Het geheim van een bruine huid bestaat dus uit een samenspel tussen UV-A en UV-B. De menselijke huid bestaat uit verscheidene lagen. UV-A dat onze huid raakt, dringt door tot het bindweefsel en de lederhuid. In de kiemlaag, de onderste laag van de opperhuid, liggen de melanocyten, cellen die het kleurpigment melanine produceren. De melanine ‘zwerft’ naar het huidoppervlak en komt daar in contact met UV-A en zuurstof dat via het bloed in de huidcellen terechtkomt. De reactie die nu ontstaat zorgt ervoor dat de melanine een kleur krijgt en dat de huid de begeerde bruine tint krijgt. Dit proces wordt rechtstreekse pigmentering genoemd. Indirecte pigmentering, het proces waarbij UV-B de hoofdrol speelt, werkt ietwat anders. Al bij een lage dosering UV-B wordt in de melanocyten de productie van melanine verhoogd. Daardoor komt er in totaal meer melanine aan het huidoppervlak terecht, waardoor de UV-A en de zuurstof de huid via de directe pigmentering beduidend intensiever bruinen. De UV-A is dus voor de snel zichtbare bruining verantwoordelijk, terwijl de UV-B ervoor zorgt dat het bruinen intensiever wordt en geconsolideerd wordt. Zonnebanken in moderne zonnestudio’s bieden het hele jaar door UV-A en UV-B – onafhankelijk van het weer en steeds in dezelfde dosering. U kunt vakkundig advies krijgen van het personeel in uw zonnestudio. Hier hoort u ook welk huidtype u hebt en welke zonnebank en welk bestralingsregiem voor u het meest op zijn plaats is.
.
Juiste manier van bruinen
Het is niet genoeg als u gewoon op de eerste de beste zonnebank gaat liggen. Er zijn een paar dingen waarop u moet letten als u echt van het bezoek aan de zonnestudio wilt kunnen genieten. Hieronder volgen een paar antwoorden op veelgestelde vragen.
Wist u dat?
Ongeveer 2 tot 4 weken na het laatste zonnebad ingevolge het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid de bovenste huidcellen geleidelijk worden afgestoten.
Na circa 28 dagen de huid zich volledig heeft hernieuwd. Door de geschikte verzorging met speciale zonnebankcosmetica, de bruine kleur van de huid langer kan worden behouden. De binnenkanten van armen en benen minder goed bruinen, omdat zij minder pigmentvormende cellen bevatten. Ook het gelaat niet zo goed bruint, vanwege de dikkere hoornlaag, speciaal ter bescherming tegen UVB-stralen. Zomersproeten en pigmentvlekken bijzonder veel bruiningspigmenten bevatten en daarom veel sneller bruinen dan andere huidpartijen.
Huidpartijen in contact met het ligvlak minder snel bruinen dit doordat er een minder goede doorstroming van het bloed is door de druk op die plaatsen. Een zuurstoftekort tot een beperktere kleuring van de melanine pigmenten kan leiden.
Heeft het zin voor te bruinen voor ik op vakantie ga?
Voorbruinen heeft wel degelijk zin. We moeten de huid voorbereiden op de krachtige zon op uw vakantiebestemming en hem de tijd geven de bescherming op te bouwen die u op vakantie nodig hebt. Dat werkt het best op een zonnebank met een langzaam opbouwende kuur, met UVA/UVB straling die op natuurlijk zonlicht lijkt.
Kan ik met make-up op onder de zonnebank?
Nee. Als u make-up gebruikt, zijn hierdoor de porien in uw gezicht gesloten. Het UV-licht van een zonnebank opent deze gesloten porien weer, waardoor de huid niet alleen het licht zelf opneemt, maar ook allergie veroorzakende bestanddelen van de make-up.
Een douche nemen na de zonnebank?
Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid, maar wat het wel doet met je huid is dat het uitdroogt. Was je huid 1 uur voor en 1 uur na het zonnen niet, want dan haal je je natuurlijke vet laagje wat iedereen op zijn/haar huid heeft weg, waardoor je huid uitdroogt. Verzorg uw huid na het zonnen met een douche en een vochtinbrengende creme, dan komt het bruin beter tot zijn recht.
Tegelijkertijd medicijnen en zonnebank gebruiken?
Het is van een paar medicijnen bekend dat deze de gevoeligheid van de huid verhogen. Dit is vooral vaak het geval bij antibiotica, sulfonamiden, psychofarmaca, kalmerende middelen en diuretica. Ook bruiningsmiddelen die psorale of cumarine bevatten zorgen ervoor dat de huid gevoeliger wordt. In twijfelgevallen moet u dit eerst aan de arts/apotheker vragen, zodat u zonder risico van uw zonnebad kunt genieten.
Zonnen en Zwangerschap
Er bestaan veel misverstanden over zonnen tijdens de zwangerschap. De nodige fabels doen hierover de ronde. Maar hoe zit het nu echt? In deze informatie leest u dat u zich geen onnodige zorgen hoeft te maken over de foetus, maar wel rekening moet houden met de kans op een zwangerschapsmasker.
Ultraviolette stralen, waar zonlicht voor een deel uit bestaat, kaatsen niet op de huid af, maar dringen een beetje de opperhuid in. In die opperhuid doen ze hun werk. Wat ze precies doen en op welke diepte, hangt af van de golflengte van de straling. De indringdiepte van de ultraviolette straling is echter zo gering dat de foetus geen enkel risico loopt hiermee in aanraking te komen.
Is er dan helemaal geen reden om extra voorzichtig te zijn?
Ja, die is er wel degelijk, maar dan om een heel andere reden. Als vrouwen zwanger zijn dan is de hormoonhuishouding sterk veranderd en dat leidt in het algemeen tot versterking van de huidpigmentatie. Bij sommige vrouwen kunnen zich onregelmatige pigmentvlekken in het gezicht ontwikkelen. Dit noemt men zwangerschapsmasker (in het Latijn: melasma of cloasma).
Dit zwangerschapsmasker kan heel ontsierend zijn en het vervelende is, dat die pigmentvlekken bij sommige vrouwen heel lang (zelfs tot enkele jaren na de bevalling) nog aanwezig kunnen zijn. Bij 70% van de vrouwen verdwijnt het zwangerschapsmasker volledig binnen een jaar na de bevalling. Al betreft dit dus geen bedreiging voor de gezondheid, het is wel belangrijk om tijdens de zwangerschap heel voorzichtig met de zon om te gaan. Tenslotte wilt u niet het risico lopen om gedurende lange tijd met ontsierende vlekken in uw gezicht te moeten rondlopen.
Waar doe ik nu verstandig aan als ik tijdens de zwangerschap toch wil zonnen?
Probeer grote dosis zonlicht ineens te vermijden. Liever dus niet in de volle zon zitten of liggen. Probeer eerst met kleine dosis op de zonnebank of een zwangerschapsmasker lijkt te gaan ontstaan. Is dit het geval, zorg er dan voor om in de resterende zwangerschapsperiode uw gezicht uit de zon te houden. Als u toch wilt zonnen, scherm uw gezicht dan af met een handdoek of een sunblock (antizonnebrandcreme met een beschermingsfactor van minimaal SPF 25).Een meerderheid van de zwangere vrouwen heeft geen last van dit probleem, maar het komt te vaak voor om er geen aandacht aan te besteden.
Een andere probleem waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen is hyperpigmentatie. Vaak rond de tepels en op de onderbuik. Dit verdwijnt doorgaans na de zwangerschap weer.